فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1401)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • افسانه نادری، حمید یعقوبی*، محمدرضا صفاریان طوسی، انیس ایرانمنش صفحات 1-12
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی دو رویکرد واقعیت درمانی و طرحواره درمانی بر تمایزیافتگی خود در زنان وابسته بود.

    روش

    طرح تحقیق کاربندی بالینی کنترل شده انتخاب شد. از میان جامعه آماری زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره مشهد در سال 1400 با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 24 زن وابسته انتخاب شدند و به صورت تصادفی، در سه گروه طرحواره درمانی، واقعیت درمانی و گروه کنترل قرار گرفتند. دو گروه آزمایشی، مداخلاتی مبنی بر 8 جلسه 90 دقیقه ای به مدت 1 ماه دریافت کردند، درحالی که گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه تمایزیافتگی اسکورن و فریدلندر و پرسشنامه وابستگی به دیگران استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیری استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو رویکرد درمانی در مرحله پس آزمون بر تمایزیافتگی خود تاثیر مثبت و معناداری داشته اند. مطابق مقایسه تطبیقی بین دو مشاوره گروهی، طرحواره درمانی، اثربخشی بیشتری از واقعیت درمانی بر تمایزیافتگی داشته است. همچنین، استفاده از این رویکردها تاثیر معناداری بر گسلش عاطفی نداشته است.

    نتیجه گیری

    واقعیت درمانی به دلیل تاکید بر مسیولیت پذیری، و طرحواره درمانی به جهت شناسایی ریشه های مشکلات و ایجاد خودمختاری، هر دو باعث بهبود تمایزیافتگی خود در زنان وابسته می گردند.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، طرحواره درمانی، تمایزیافتگی خود، زنان وابسته
  • ساحره صفوی، شاهرخ مکوند حسینی*، پرویز صباحی، پروانه محمدخانی صفحات 13-24
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی زوج درمانی روابط موضوعی بر رضایت زناشویی زوجین متقاضی طلاق دارای سازمان شخصیت مرزی خفیف با توجه به نقش عملکرد اجرایی بود.

    روش

    به منظور نمونه گیری، 90 نفر از زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران، به صورت هدفمند توسط مصاحبه ساختاریافته STIPO برای ارزیابی سازمان شخصیت غربالگری شدند و نمونه نهایی شامل 48 نفر از زوجین با سازمان شخصیت مرزی خفیف انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم گردیدند که با ریزش نمونه 11 زوج در گروه آزمایش و 8 زوج در گروه کنترل باقی ماندند. گروه آزمایش 14 جلسه زوج درمانی روابط موضوعی دریافت کردند، و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. ابزار پژوهش شامل آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین و مقیاس رضایت زناشویی انریچ بود. داده‍ ها به روش تحلیل کواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    اثرات مثبت معناداری در مرحله ی پس آزمون بر رضایت زناشویی و مولفه هایش مشاهده گردید (0.01>P). بعلاوهدر افراد با عملکرد اجرایی بالاتر، اثربخشی درمان به صورت معناداری بالاتر بود (0.01>P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که زوج درمانی روابط موضوعی می تواند رضایت زناشویی زوجین دارای سازمان شخصیت مرزی خفیف را بهبود بخشیده و عملکرد اجرایی می تواند در اثربخشی درمان نقش تعدیل کننده داشته باشد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، زوج درمانی روابط موضوعی، سازمان شخصیت مرزی خفیف، عملکرد اجرایی
  • المیرا آریانا کیا، چنگیز رحیمی طاقانکی*، نوراله محمدی صفحات 25-37
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی آنلاین بر تحمل پریشانی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان دانشجویان مبتلا به اختلال سازگاری ناشی از شکست عاطفی صورت گرفت.

    روش

    با استفاده از یک مطالعه کارآزمایی کنترل شده تصادفی بصورت آنلاین از بین  دانشجویان چهار دانشگاه  کشور با تجربه شکست عاطفی در سال 1399، یک نمونه 30 نفره دچار اختلال سازگاری انتخاب شد و به دو گروه مساوی تقسیم شد. افراد نمونه در رده سنی 18 تا 38 سال  بودند که پس از پر کردن پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه الگوی جدید اختلال سازگاری و مصاحبه تشخیصی DSM-5 و با روش نمونه گیری هدفمند،  وارد پژوهش شدند. گروه آزمایش درمان طرحواره درمانی هیجانی آنلاین را به مدت 10 جلسه دریافت کردند، در حالیکه گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. آزمودنی ها در طی سه مرحله پژوهش مقیاس  تحمل پریشانی(DTS) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان(CERQ) را تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس مختلط نشان دهنده تفاوت معنی دار (0/05 >p) نمرات پس آزمون گروه آزمایش و گواه در متغیر های تحمل پریشانی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که طرحواره درمانی هیجانی آنلاین می تواند علایم ناشی از شکست عاطفی را کاهش دهد و  برای این افراد پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: شکست عاطفی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، تحمل پریشانی، طرحواره درمانی هیجانی، اختلال سازگاری
  • سجاد اسلامیان، ربابه نوری قاسم آبادی*، جعفر حسنی صفحات 39-49
    مقدمه

    هدف از این پژوهش بررسی روابط ساختاری اضطراب امتحان بر پایه خودپنداره تحصیلی با تاکید بر نقش میانجی راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند که تعداد 456 نفر به روش نمونه ‏گیری در دسترس و به شیوه آنلاین انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. ابزارها شامل سیاهه اضطراب امتحان، سیاهه خودپنداره تحصیلی، فرم کوتاه پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی بود. داده های پژوهش با استفاده از روش همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری با نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و AMOS بررسی شدند.

    یافته ها

    خودپنداره تحصیلی و راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان، رابطه مستقیم و معنادار با اضطراب امتحان داشتند(0/05>p). همچنین، تنظیم شناختی هیجان سازش نایافته نیز نقش میانجی در رابطه بین و خودپنداره تحصیلی با اضطراب امتحان دانش آموزان داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    خودپنداره تحصیلی با میانجی گری راهبردهای تنظیم شناختی هیجان سازش نایافته دانش‏آموزان می‏تواند بر اضطراب امتحان آنان اثرگذار باشد. لذا پیشنهاد می‏شود مداخلات مبتنی بر خودپنداره تحصیلی و مداخلات مبتنی بر تنظیم شناختی هیجان در درمان اضطراب امتحان دانش‏آموزان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان، خودپنداره تحصیلی، اضطراب امتحان
  • سمیرا گوهری، سید کاظم رسول زاده طباطبایی*، سعید قنبری صفحات 51-70
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیرآموزش مبتنی بر ذهنی سازی بر ارتقاء ظرفیت ذهنی سازی و رضایت زناشویی در افراد متاهل ناراضی ایرانی بود.

    روش

    پژوهش حاضر در چارچوب طرح های آزمایشی تک موردی قرار می گیرد. شرکت کنندگان در این مطالعه 3 فرد متاهل و دانشجو دانشگاه تربیت مدرس بودند. هر سه شرکت کننده دوره آموزش مبتنی بر ذهنی سازی را در طول 12 جلسه 1ساعت و 30دقیقه ای سپری کردند. هر یک از شرکت کننده ها 9 مرتبه (سه مرتبه خط پایه، پنج مرتبه طی آموزش و یک دوره پیگیری یک ماهه) به وسیله ی مقیاس-های ذهنی سازی، رضایت زناشویی و کارکردتاملی ارزیابی شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل دیداری درون و برون موقعیتی داده-ها استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد آموزش مبتنی بر ذهنی سازی بر ارتقاءظرفیت ذهنی سازی با ضریب تاثیر 36/0 و سطح معناداری (05/0 P<) و بر رضایت زناشویی با ضریب تاثیر 85/0 و سطح معناداری (05/0 P<) موثر است.

     بحث و نتیجه گیری:

     می توان نتیجه گرفت بسیاری از تعارض های ارتباطی زوجین ، ناشی از نقص در ظرفیت ذهنی سازی و هشیارسازی زوجین در جریان آموزش در کاهش این تعارض ها بسیار موثر است. نتایج پژوهش حاضر بر استفاده از آموزش های روانشناختی ذهنی سازی در الگوهای ارتباطی متاهلین ناراضی ایرانی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر ذهنی سازی، ذهنی سازی، رضایت زناشویی
  • عذرا محمدپناه اردکان*، آزاده چوبفروش زاده صفحات 71-80

    هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس شخصیت نمایشی شامل همسانی درونی، پایایی باز آزمایی، روایی واگرا و روایی همگرا درفرهنگ و جامعه ایرانی بود. به همین منظور ابتدا سوالات این مقیاس به فارسی ترجمه شد و سپس از طریق ترجمه مجدد سوالات از فارسی به انگلیسی و مقایسه آن با متن اصلی از صحت ترجمه اطمینان حاصل شد. این مطالعه از نوع پژوهش های توصیفی است و جامعه مورد مطالعه، شامل 350 نفر(231 زن-119مرد) بزرگسال استان یزد با حداقل تحصیلات دیپلم در محدوده سنی 17 تا 58 بودند، که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد، مقیاس پذیرش جراحی زیبایی (ACSS-15) و مقیاس نمایشی در فرم کوتاه (MMPI-2) را تکمیل کنند. پایایی بازآزمایی (=R0/63) و همسانی درونی (83/0P=) مقیاس شخصیت نمایشی در حد رضایت بخش مورد تایید قرار گرفت. روایی همگرا و واگرا از طریق محاسبه ضرایب همبستگی بررسی شد. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین مقیاس نمایشی و پذیرش جراحی زیبایی، همبستگی مثبت معنا دار وجود دارد (27/0R=) و همچنین بین مقیاس نمایشی و خرده ازمون MMPI-2 رابطه مثبت معنی دار(53/0R=) وجود دارد. این نتایج داشتن روایی همگرا و واگرای مقیاس شخصیت نمایش را تایید می کند. بر اساس نتایج این پژوهش مقیاس شخصیت نمایشی برای سنجش این سازه با توجه به فرهنگ متفاوت ایران در نمونه های ایرانی از پایایی و روایی کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: مقیاس شخصیت نمایشی، روایی، پایایی
  • محمد اورکی، معصومه آریانی پور*، مهدیه رحمانیان صفحات 81-90
    مقدمه

    ولع مصرف در اعتیاد به مواد مخدر یک تظاهر رایج و به عنوان تمایل مبرم فوری و غیرقابل جبران برای تسلیم در برابر ماده می باشد. هدف از پژوهش بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه (tDCS) بر ولع مصرف انعطاف پذیری شناختی و انتزاع سوء مصرف کنندگان مواد افیونی بود.

    روش

    طرح نیمه آزمایشی به همراه پیش آزمون و پس آزمون با پیگیری 2ماهه بود. جامعه آماری شامل وابستگان به مواد افیونی بود که نمونه 30 نفر مرد که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش tDCS (15 نفر) و یک گروه شم (15 نفر) جای گرفتند. ابزارهای به کار رفته در این پژوهش پرسشنامه ولع معرف لحظه ای مواد فرانکن و همکاران و آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین بود که قبل از مداخله روی دو گروه انجام شد. روش درمان tDCS شامل (10جلسه 20دقیقه ای)باشدت 2 میلی امپر بود. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل بدست امده با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد بین آزمودنی های دو گروه آزمایش و شم در پس آزمون و پیگیری، هر سه مولفه ولع مصرف و همچنین نمرات مولفه های آزمون ویسکانسین تفاوت معناداری وجود دارد. (P< 0/001).

    نتیجه گیری

    tDCS تلویحات مهمی در زمینه کاهش سطح ولع مصرف و بهبود انعطاف پذیری شناختی اجرایی در افراد وابسته به مواد افیونی داشته و به عنوان روش درمانی موثر جهت استفاده درمانگران اعتیاد در کلینیک های درمانی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه، ولع، انعطاف پذیری و انتزاع، اعتیاد
  • محمدرضا سلمانی کلان، آذر کیامرثی* صفحات 91-100
    مقدمه

    ملال جنسیتی، اختلالی است که ویژگی های روان شناختی و شخصیتی را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه رفتارهای خودتنظیمی، شناخت اجتماعی و سیستم های مغزی رفتاری در افراد با و بدون اختلال ملال جنسیتی بود.

    روش

    طرح این پژوهش، علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مبتلایان به ملال جنسیتی دارای پرونده در سازمان بهزیستی استان اردبیل در سال 1400 بودند. نمونه پژوهش شامل 40 فرد مبتلا به ملال جنسیتی طبق تشخیص روانپزشک و 40 فرد غیر مبتلا برمبنای مصاحبه بالینی بود که به صورت دردسترس انتخاب شدند. برای جمع اوری داده ها از پرسشنامه خودتنظیمی میلربراون، آزمون ذهن خوانی از طریق چشم بارون کوهن و پرسشنامه شخصیتی گری ویلسون استفاده شد. داده ها با تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    طبق نتایج، میانگین نمرات رفتارهای خودتنظیمی، شناخت اجتماعی و سیستم فعالسازی رفتاری مبتلایان به ملال جنسیتی به طور معناداری کمتر از افراد غیر مبتلا بود اما در ابعاد سیستم های بازداری رفتاری، جنگ و گریز تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    رفتارهای خودتنظیمی، شناخت اجتماعی و نیز سیستم فعالسازی رفتاری در آسیب شناسی مبتلایان به ملال جنسیتی نقش داشته و مداخلات روانشناختی می تواند در درمان و ارتقاء سلامت روانی آنان، موثر باشد.

    کلیدواژگان: رفتارهای خودتنظیمی، شناخت اجتماعی، سیستم های مغزی رفتاری، اختلال ملال جنسیتی
  • مریم رنجگر، معصومه پورمحمدرضا تجریشی*، فیروزه ساجدی، راضیه بیدهندی یارندی صفحات 101-115
    مقدمه

    چگونگی تعامل والد- کودک نقش اصلی در تحول دارد و اکتساب مهارت های اجتماعی به روابط هیجانی مطلوب می-انجامد. هدف، تعیین نقش سبک های دلبستگی در پیش بینی مهارت های اجتماعی و تعیین نقش میانجی تنظیم هیجانی در این رابطه بود.

    روش

    در مطالعه توصیفی- تحلیلی، 420 کودک 6 تا 8 سال دچار اختلال اتیسم از مراکز اتیسم شهر تهران، به شیوه در دسترس با پرسشنامه غربال گری طیف اتیسم و ماتریس های پیش رونده ریون، ارزیابی شدند. 102 کودک که 19 و بالاتر در پرسشنامه غربال گری طیف اتیسم و بالاتر از 70 در ماتریس های پیش رونده ریون، گرفتند انتخاب شدند و والدین به نیمرخ مهارت های اجتماعی اتیسم ، مقیاس دلبستگی در کودکی میانه، و فهرست تنظیم هیجانی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS Macro نسخه 24، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     سبک دلبستگی با مهارت های اجتماعی رابطه منفی و مستقیم (42/0- =r) داشت و با حرکت از دلبستگی ایمن به نا ایمن، مهارت های اجتماعی ضعیف قابل پیش بینی بود. تنظیم هیجانی با مهارت های اجتماعی، همبستگی مثبت (57/0=r) داشت. طبق تحلیل مسیر، با افزایش یک واحد تنظیم هیجانی، 89/0 واحد به مهارت های اجتماعی افزوده می شود. اگرچه، سبک های دلبستگی، تاثیر مستقیم بر مهارت های اجتماعی نداشت ولی نقش میانجی تنظیم هیجانی در ارتباط بین سبک های دلبستگی با مهارت های اجتماعی تایید شد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به میانجی تنظیم هیجانی در رابطه بین سبک های دلبستگی با مهارت های اجتماعی می توان نتیجه گرفت که والدین نقش مهمی در ایجاد سبک دلبستگی ایمن دارند و به کودک کمک می کنند با تنظیم هیجانی، مهارت های اجتماعی را کسب کنند.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، سبک های دلبستگی، مهارت های اجتماعی، تنظیم هیجانی
|
  • Naderi. A, Yaghubi. H *, Saffarian-Tousi. M.R, Iranmanesh. A Pages 1-12
    Introduction

    The purpose of this research was to compare the effectiveness of two approaches of reality-therapy and schema-therapy on self-differentiation in a group of dependent women.

    Method

    A controlled clinical trial design was chosen. Among population of referred women to counseling centers in Mashhad in 2019, a sample of 24 women were selected by available sampling method and randomly divided to three groups of schema-therapy, reality-therapy and control group. Two experimental groups received 8 sessions of 90 minutes interventions for 1 month, whereas the control group remained in the waiting list. Instruments were included the Skorown Friedlander's Differentiation and Dependence on Others questionnaires. Multivariate and univariate covariance analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that both treatment approaches had a positive and significant effect on self-differentiation in the post-test phase. Given the comparisons between two counseling groups, schema therapy was more effective than reality therapy on differentiation, but both approaches had no significant effect on emotional cut-off.

    Conclusion

    Reality therapy by emphasising on responsibility, and schema therapy by identifying the roots of problems and creating autonomy, both can improve self-differentiation in dependent women.

    Keywords: Reality therapy, Schema therapy, Self-differentiation, Dependent Women
  • Safavi. S., Makvand-Hosseini. Sh*., Sabahi. P., Mohammadkhani. P Pages 13-24
    Introduction

    The aim of this research was to determine the effectiveness of Object-relations Couple Therapy on marital satisfaction of divorce applicant couples with higher-level personality organizations, considering the role of executive functioning.

    Method

    Among the society of divorce applicant couples a total sample of 90 individuals, referred to counseling centers in Tehran, was selected using a purposeful sampling method. Participants were screened by STIPO structured interview for their levels of personality organization, and a sample of 48 individuals with higher-level personality organization was selected and randomly divided into control and experimental groups. After attrition experimental and control groups respectively included 11 and 8 couples. The experimental group received 14 sessions of Object-relations Couple Therapy, while the control group remained on the waiting list. Research tools included the Wisconsin Card Classification Test and the Enrich Marital Satisfaction Scale. Data were extracted and analyzed by a Multivariate Analysis of Covariance.

    Results

    Significant positive effects were found for marital satisfaction and its components in the post-intervention stage (P<0.001). Significantly better results were also evident for couples with higher executive function scores (P<0.001) as well.

    Conclusion

    It could be concluded that Object-relation Couple Therapy could promote the marital satisfaction of couples with higher-levels of borderline personality organization, and executive functioning can positively moderate the therapeutic effects.

    Keywords: executive functioning, personality organization, marital satisfaction, object-relations couple therapy
  • Ariana Kia. E., Rahimi Taghanaki. Ch *, Mohammadi. N Pages 25-37
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of online emotional schema therapy on distress tolerance and cognitive emotion regulation in university students with adjustment disorder due to romantic break-ups.

    Method

    By a randomized controlled trial design, among students of 4 universities with romantic break-up experiences in the 2020 year, applying an online procedure a final sample of 30 participants was selected and divided randomly into two equal groups. Participants were in the 18 to 38 age range. After filling out the demographic information questionnaires, Adjustment Disorder New Model and the DSM-5 diagnostic interview, participants were accepted into the sample based on a puposeful sampling . The experimental group received emotional schema therapy for 10 sessions and the control group remained on the waiting list. Participants completed the distress tolerance scale (DTS) and cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ) in three stages of the study.

    Results

    Results of a mixed analysis of variance showed a significant difference (P<0/05) between the post-test scores of the experimental and control groups in the distress tolerance and cognitive emotion regulation strategies variables.

    Conclusion

    The results of this study suggest that online group therapy based on emotional schema therapy can reduce the symptoms of a romantic breakup and is recommended for them.

    Keywords: romantic breakup, cognitive emotion regulation strategies, distress tolerance, emotional schema therapy, adjustment disorder
  • Eslamiyan. S, Nouri-Ghasemabadi .R *, Hasani. J Pages 39-49
    Introduction

    The purpose of this study was structural equation modeling of test anxiety based on academic self-concept with emphasis on mediating role of maladaptive cognitive emotion regulation.

    Method

    In a correlational research design among the statistical population of all secondary school students of Tehran in the 2022 academic year a total sample of 456 students was selected by an online convenience sampling. Instruments of the study include the Test Anxiety Inventory, School Self-concept Inventory, and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. Data were collected and analyzed by Pearson’s correlation and Structural Equation Modeling (SEM) using SPSS-24 and AMOS.

    Results

    Significant direct relations were found for academic self-concept and maladaptive cognitive emotion regulation with test anxiety in students (p<0.05). Maladaptive emotion regulation mediated the relationship between academic self-concept and test anxiety in students (p<0.05).

    Conclusion

    It could be concluded that academic self-concept and maladaptive cognitive emotion regulation can play an important role in students’ test anxiety. Relevant interventions based on academic self-concept and cognitive emotion regulation are recommended to treat students’ test anxiety.

    Keywords: maladaptive cognitive emotion regulation strategies, academic self-concept, test anxiety
  • Gohari. S, Rasoolzadeh-Tabatabaei. *S.K *, Ghanbari. S Pages 51-70
    Introduction

    This study aimed to investigate the effect of mentalization training on the promotion of mentalization capacity and marital satisfaction in dissatisfied married Iranian people.

    Method

    This study was part of a single-case experimental design. Participants included three married students of Tarbiat Modares University. All participants completed a mentalization-based training course after 12 sessions lasting 90 minutes. Each participant was assessed on nine occasions (three baselines, five during the training period, and a one-month follow-up) by mentalization, marital satisfaction, and clinical interview scales. Visual analysis for the inside and outside of the situation was used for data evaluation.

    Results

    Mentalization-based training significantly enhanced mentalization capacity with an impact factor of 0.36 (P< 0.05) and marital satisfaction with an impact factor of 0.85 and (P< 0.05).

    Conclusion

    It could be concluded that many of the relational conflicts in couples are due to a lack of mentalization capacity, and their awareness during training could be highly effective in reducing these conflicts. These results emphasized using psychological training of mentalization in relational patterns of dissatisfied Iranian married people.

    Keywords: mentalization-based training, mentalization, marital satisfaction
  • Mohammadpanah Ardakan. A *, Choobforoushzade. A Pages 71-80
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the psychometric properties of the Histrionic Personality Scale including internal consistency, test-retest reliability, divergent validity, and convergent validity in Iranian culture and society.

    Method

    For this purpose, the questions of this scale were first translated into Farsi, then by retranslating the questions from Farsi to English and comparing it with the original text, the accuracy of the translation was ensured. This study is descriptive research, and the studied population included 350 adults (231 women - 119 men) of Yazd province with at least a diploma education in the age range of 17 to 58, who were selected by convenience sampling method. Participants were asked to complete the Cosmetic Surgery Acceptance Scale and the Demonstration subscale in Short Form MMPI2.

    Results

    The test-retest reliability (r=0.63) and the personality scale's internal consistency (0.83) were satisfactory .Convergent and divergent validity were assessed by calculating the correlation coefficients .Pearson correlation coefficient showed that there was a significant positive correlation between the presentation scale and cosmetic surgery acceptance (r=0.27). Also, there was a significant positive relationship between the presentation scale and the MMPI2 subscale (r=0.53) .These results confirm the convergent and divergent validity of the histrionic personality scale.

    Conclusion

    Based on the results, the histrionic personality scale proved to measure this construct with sufficient reliability and validity in Iranian samples in spite of the cultural differences of Iran, and then can be used in related research.

    Keywords: Clinical personality pattern, thebrief histrionic personality scale, psychometrics, validity, reliability
  • Oraki. M, Arianipour. M *, Rahmanian. M Pages 81-90
    Introduction

    Craving drug abuse is a common manifestation of the urgent and irrecoverable desire against substance abuse. The present study aimed to investigate the effectiveness of transcranial direct current stimulation (tDCS) on cravings, cognitive flexibility, and the abstraction of opiate abusers.

    Method

    The research design was a randomized clinical trial design with a 2-month follow-up. The statistical population consisted of opiate addicts, and 30 men selected through the convenience sampling method were assigned into experimental (tDCS) and sham groups (15 people per group). The tools used in this research were Franken et al. Instant Craving Questionnaire and the Wisconsin Card Sorting Test which was performed on two groups before the intervention. The tDCS intervention method included 10 sessions of 20 minutes with an intensity of 2 milliamps. The obtained data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results obtained using covariance analysis showed a significant difference between the experimental and sham groups in the post-test and follow-up in all three components of the cravings and the scores of the components of the Wisconsin test (P<0.001).

    Conclusion

    TDCS has essential implications in reducing cravings and improving executive cognitive flexibility in addicts to opiates and is recommended as an effective treatment method for addiction therapists in treatment clinics.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, Craving, Cognitive Flexibility, Abstraction, Addiction
  • Salmani-Kalan. M.R., Kiamarsi. A * Pages 91-100
    Introduction

    Gender dysphoria is a disorder that affects psychological and personality traits. This study aimed to compare self-regulation behaviors, social cognition, and brain behavioral systems in people with and without gender dysphoria.

    Method

    Applying a causal-comparative design, among the statistical population of patients with gender dysphoria with a file in Ardabil Welfare Organization in the 2022 year a sample of 40 gender dysphoria patients was selected based on the psychiatrist's diagnosis. A group of 40 normal individuals was also selected based on clinical interviews with convenience sampling methods. Data were collected by the Self-regulation Questionnaire, The Reading Mind in the Eyes Test, and the Gray-Wilson Personality Questioner and analyzed by a multivariate analysis of variance.

    Results

    The mean scores of self-regulation behaviors, social cognition, and behavioral activation system in normal subjects were higher than in individuals with gender dysphoria. However, no significant difference was observed between the mean behavioral inhibition system and the fight-flight system of patients and normal individuals.

    Conclusion

    self-regulation behaviors, social cognition, and behavioral activation system have a role in the pathology of people with gender dysphoria and psychological interventions can be effective in treating and promoting their mental health.

    Keywords: self-regulation behaviors, social cognition, brain behavioral systems, gender dysphoria disorder
  • Ranjgar. M., Pourmohamadreza-Tajrishi. M*., Sajedi. F, Bidhendi Yarandi. R. Pages 101-115
    Introduction

    The quality of the parent-child interaction plays a major role in children’s normal development. Social skill acquisition is also part of children’s socialization process which can lead to an ideal emotional relationships. The purpose of the present study then was to determine the role of attachment styles in the prediction of social skills in children with autism spectrum disorder and to examin the mediating role of emotion regulation in this relation.

    Method

    In a descriptive-analytical study, among Tehran clinics and autism schools 420 children (315 boys, 105 girls) with Autism Spectrum Disorder were assessed in the 2022 year by the Autism Spectrum Screening Questionnaire (ASSQ), and the Raven’s Colored Progressive Matrices (RCPM). A sample of 102 children (24 girls and 78 boys) was selected with a ≥19 score in ASSQ and >70 in RCPM. All children’s parents completed the Autism Social Skills Profile (ASSP), Middle Childhood Attachment Scale (MCAS), and Emotion Regulation Checklist (ERC) as well. Path Analysis analyzed the data in SPSS Macro version 24.

    Results

    The Spearman correlation matrix showed that attachment style has a negative and direct correlation with social skills (r= -0.42) and by moving from a secure to an insecure attachment style it is possible to predict a weakness in social skills. In addition, emotion regulation showed a positive correlation with social skills (r= 0.57). Path analysis showed that one unit increase in emotion regulation could add 0.89 units to social skills. Although no direct effect was observed on social skills by attachment styles, emotional regulation could significantly mediate the relationship between attachment styles and social skills.

    Conclusion

    Considering the mediating role of emotional regulation in the relationship between attachment styles and social skills in children with autism, it can be concluded that parents play an important role in creating a secure attachment style and help children acquire social skills with emotional regulation.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Attachment Styles, Social Skills, Emotion Regulation